Varning för fuktskador: Ta hand om ditt badrum

Skrivet 2021-02-28

De flesta lägenheter i vår förening har fönster i badrummen, de kan vara lite olika placerade men är alla ganska stora. I många lägenheter sitter fönstren precis där duschen är monterad vilket innebär att fönsterkarmarna kan utsättas för betydligt mer väta än det var tänkt när husen byggdes på 1940-talet och folk tenderade att bada i större utsträckning än duscha.

I Björkslingan är det vår gemensamma förening som ansvarar för att fönsterkarmar och bågar är i gott skick medan bostadsrättsägaren ansvarar för målning på insidan och mellan bågarna, för beslag och tätningslister. Som bostadsrättsägare har man också ett underhållsansvar som innebär att man ansvarar för att reparera skador som uppkommit i lägenheten.

Det finns idag tecken på att vi har lägenheter i föreningen med begynnande fuktskador i badrummen och detta tycks delvis bero på just att fönstren utsätts för alltför mycket väta inifrån.

Det här kan du göra för att skydda ditt badrum från fuktskador:

1.       Skydda fönstret i badrummet från väta, särskilt om det sitter där du har din dusch, t.ex. genom att sätta upp ett extra duschdraperi. Nabo rekommenderar att montera in en plexiglasskiva framför fönstret som enkelt kan öppnas och stängas med gångjärn.

2.       Vädra badrummet när du har använt det för dusch/bad – vintertid bör detta dock göras snabbt för att inte förlora värme och orsaka för mycket kondens. Håll gärna badrumsdörren lite öppen till övriga lägenheten så ofta som möjligt. Tänk också på att användningen av tvättmaskin kan bidra till fuktnivån i badrummet som helhet.

3.       Kontrollera att ventilen i badrummet är ordentligt öppen.

Läs gärna dokumentet om självventilation som finns på vår webbplats under fliken För boende/Dokument