Nyhetsbrev Februari 2023

Skrivet 2023-02-21

1. Nyckelfri hemtjänst 
Stockholms stad är i färd med att införa ett smartare system för nyckelhantering i hemtjänsten, så kallad nyckelfri hemtjänst. Det innebär att personer med hemtjänst eller trygghetslarm ska slippa ge ifrån sig sina hemnycklar och istället få ett nytt och säkrare digitalt lås monterat på sin dörr. Samtidigt monteras då ett kompletterande lås på den port som når lägenheten. Monteringen kostar inte någonting vare sig för föreningen eller för den boende. Styrelsen har skickat in ett medgivande som innebär att man som boende kan vända sig direkt till Äldreförvaltningen för att beställa nyckelfri hemtjänst till sitt hem.
Mer information hittar du här: https://aldreomsorg.stockholm/olika-former-av-aldreomsorg/hemtjanst/nyckelfri-hemtjanst/

2. Servicebilar parkerade på innergårdarna 
I och med att vi genomför renoveringar i våra hyreslägenheter kommer det vara servicebilar parkerade på våra innergårdar. Observera att detta är ett undantag och inte något som annars är tillåtet. Om du behöver parkera din bil på innergården i samband med avlastning eller liknande tänk då på att inte hindra för utryckningsfordon. 

3. Förvaring av cyklar
I samband med den senaste städdagen så lappades cyklar i våra cykelförråd samt cykelställ i anslutning till portar, vilka inte var namnmärkta. Cyklar som har lappen sittandes kvar kommer att tas i förvar av styrelsen. Efter sex månader kommer vi att göra oss av av överblivna cyklar. Detta för att inte trasiga eller övergivna cyklar ska ta onödig plats i våra förråd/cykelställ. Vänligen säkerställ att era cyklar inte har blivit lappade. Hör av er till styrelsen om ni saknar en cykel. 

4. Spara på varmvattnet 
Nu när elpriserna är höga kan du vara med och hålla nere föreningens kostnader genom att tänka på att inte slösa med varmvattnet. Enligt energimyndigheten går en femtedel av all energi i ditt hem till varmvatten. Nedan följer tips för att hålla nere varmvattenförbrukningen: 

Vattenkranen

  • Ha en vattenkran som du för åt sidan för att få varmare vatten.
  • Köp kranar och dusch-munstycken som är energisnåla.
  • Duscha snabbt istället för att bada i badkar.
  • Om kranen droppar sätt in en ny packning.

Tvättmaskinen

  • Tvätta när du kan fylla hela maskinen med smutsig tvätt. Använd sparprogrammet utan förtvätt.
  • Torka tvätten i luften, inte i torkskåp eller torktumlare.

Disken

  • Om du diskar för hand ska du skölja disken i en balja istället för under rinnande vatten.
  • Om du använder diskmaskin kör inte igång maskinen förrän den är full med smutsig disk.
  • Koppla bort torkfunktionen om det går.
  • Koppla diskmaskinen till kallvattenkranen. Då värmer maskinen upp sitt eget vatten.

Länk till energimyndigheten: https://www.energimyndigheten.se/snabblankar/lattlast/sa-har-kan-du-spara-energi/spar-energi-och-varmvatten/ 

5. Skydda fönstret i badrummet 
Vi vill påminna om att skydda era fönster i badrummen när ni duschar för att förhindra fuktskada på fasaden. Du kan exempelvis skydda fönstret genom att ha ett duschdraperi eller duschvägg som täcker fönstret. 

6. Egna initiativ och engagemang 
Stort tack till alla er som engagerar er i vår förening genom att exempelvis skicka förslag, vara med i trädgårdsgruppen eller bidra till en god grannsämja. Vi vill uppmana till engagemang! Några kanske exempelvis vill ordna en gårdsfest, starta en facebook-grupp, anordna en loppis eller fixa med någonting på våra gemensamma gårdar.
Vi kan bidra med finansiering och kommunikation kring förslag som gynnar alla våra medlemmar!