Björkhagen ligger ca 12 km söder om Stockholm med Nackareservatet och den välkända Sörmlandsleden alldeles inpå knuten. De flesta husen är byggda mellan 1948-1952 och är flerfamiljshus men här finns även villor och radhus. 1999-2000 kompletterades området ytterligare med ett bostadsrättsområde som omfattar ett 90-tal lägenheter.

Namnet Björkhagen kommer av den björkbeväxta hage i vilken Markuskyrkan är belägen. Området tillhörde egendomen Hammarby gård, som staden köpte in större delen av 1917, området inkorporerades i sin helhet 1930. Den delvis kraftigt kuperade terrängen var då obebyggd, med undantag av Lilla Sickla gård vid Sickla sjön och koloniområdet ”Skjutbanan” som låg ungefär på platsen för Ekbacksskolan.

Kommunikationer

På 7 minuter tar du dig med tunnelbanans gröna linje in till Södermalm, och på 14 minuter är du på Centralstationen. Tidtabeller för tunnelbana och bussar hittar du på SL:s webbplats.

Närservice, skola och fritid

Bjökhagen ligger mellan Kärrtorp och Hammarbyhöjden som båda har ett relativt stort utbud av service och affärer. Detta gör att utbudet är lite sparsammare i Björkhagen och området därför lugnare. Det finns dock såväl mataffär, restauranger och diverse kommunal service i Björkhagen, så som skola, bibliotek, vårdcentral, folktandvård m.m.

På Nytorps gärde som ligger strax bredvid Björkhagen ligger utomhusbassängen Nytorpsbadet samt en minigolfbana. Intill Björkslingan ligger Kärrtorps idrottsplats.