1948 påbörjades bygget av det första av de fem husen i vad som nu är föreningen Björkslingan. Vägen hette Simrishamnsvägen och huset kom att höra till kvarteret Regnbågen 2. Då gick ingen tunnelbana till Björkhagen, utan för att komma in mot stan åkte man med vad som i folkmun kallades ”matarbussarna” som matade folk in och ut från staden för att arbeta.

Det stora vita huset med sju portar ritades av två arkitekter. En ritade lägenheterna och den andra hade i uppgift att rita sex unika konstnärsateljéer som kom att ligga längst ner i huset. Dessa förmedlades av KRO – Konstnärernas Riksförbund och det var således endast konstnärer och deras familjer som fick bo ateljéerna. KRO släppte ateljéerna på 1970-talet, men både huset och området är kulturskyddat än i dag.

Området kallades av många för ”Barnrikehus” då det mest var barnfamiljer som flyttade in och gården var oftast full av lekande barn. Björkhagens centrum var en levande plats där det bland annat fanns handelsbank, apotek, järnaffär, postkontor samt kondis.